niedziela, 11 lipca 2010
pływanie w rozgrzanym lenistwie
mam sporo planów na wolne dni, ale jakość mało chęci do realizacji.
ale może jeszcze mi się uda?
tylko nie wolno się przejmować upałem.
może wieczorem będzie lepiej ?
ale na razie mam siłę tylko zrobić, pyszny, kwaskowaty koktajl o absolutnie fantastycznym kolorze.
z ukochanych* jeżyn z z naszego ogródka
składniki:
3-4 szklanki jeżyn
opakowanie (250g) jogurtu naturalnego, gęstego, greckiego
garść czarnej porzeczki**
łyżka stołowa cukru
*twardzielki przetrwały zakusy mojej mamy, która najpierw kupuje a potem wycina, przetrwały powódź, przetrwały chwasty (poziomki mimo że walczą do końca przegrywają tę nierówną walkę) i odpowiadam im najwyraźniej nasza gleba (borówce wysokiej [nazwa handlowa - borówka amerykańska] niestety nie - za ciężka)
** jeżyny są bardzo słoneczne i słodkie, więc kwaskowatość porzeczki nadaje koktajlowi charakteru i koloru :]
czwartek, 1 lipca 2010
owoce leśne i imbir
Dzisiaj
upiekłam jagodzianki. Z tego przepisu.
Byłam drugi raz na "Jak wytresować smoka"
Pracowałam.
jagodziankiSkładniki na 16 jagodzianek:
Jagodowy farsz:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300g jagód *
3 łyżki cukru
Jako, że korzystałam z maszyny do chleba, to przepis jest prosty:
wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności płynne, sypkie, drożdże. Ustawić program "dough" i poczekać 1,5 h. Farsz umieścić w misce, wymieszać.
Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Z każdej części zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. **
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
uwagi do jagodzianek:
* moim zdaniem jagód powinno być znacznie więcej (nawet 600 g). Mnie ich nie starczyło więc zrobiłam tylko 8 jagodzianek choć ciasta miałam na 16
** w przepis8ie było dużo o wyrastaniu i napuszaniu, ale miałam mało czasu i pominęłam to wszystko. Jagodzianki wyszły nieduże, ale nadal smakowite.
Moim dodatkiem był imbir i goździki. Wyszła z tego delikatna nuta, akurat wyczuwalna, ale gdybym nie wiedziała, co to, to pewnie bym nie zgadała. W każdym razie fajnaa na koniec kadr z miejsca pracy. Ciekawa jestem czy da się po nim poznać gdzie pracuję...
upiekłam jagodzianki. Z tego przepisu.
Byłam drugi raz na "Jak wytresować smoka"
Pracowałam.
jagodziankiSkładniki na 16 jagodzianek:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- pół szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- duża (stołowa) łyżka imbiru w proszku
- łyżeczka rozbitych w moździerzu goździków
Jagodowy farsz:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300g jagód *
3 łyżki cukru
Jako, że korzystałam z maszyny do chleba, to przepis jest prosty:
wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności płynne, sypkie, drożdże. Ustawić program "dough" i poczekać 1,5 h. Farsz umieścić w misce, wymieszać.
Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Z każdej części zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. **
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
uwagi do jagodzianek:
* moim zdaniem jagód powinno być znacznie więcej (nawet 600 g). Mnie ich nie starczyło więc zrobiłam tylko 8 jagodzianek choć ciasta miałam na 16
** w przepis8ie było dużo o wyrastaniu i napuszaniu, ale miałam mało czasu i pominęłam to wszystko. Jagodzianki wyszły nieduże, ale nadal smakowite.
Moim dodatkiem był imbir i goździki. Wyszła z tego delikatna nuta, akurat wyczuwalna, ale gdybym nie wiedziała, co to, to pewnie bym nie zgadała. W każdym razie fajnaa na koniec kadr z miejsca pracy. Ciekawa jestem czy da się po nim poznać gdzie pracuję...
Subskrybuj:
Posty (Atom)